Članovi Udruge Samoborska češnofka koja okuplja renomirane proizvođače sa samoborskog područja uspjeli su u naumu da zaštite još jedan tradicijski samoborski proizvod – Samoborsku češnofku. Potvrda i rješenje Ministarstva poljoprivrede o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti, odnosno o zaštiti zemljopisnog podrijetla Samoborske češnofke, povod su za održavanje konferencije za medije na Trgu kralja Tomislava u četvrtak, 18. veljače, s ciljem da se javnosti predstavi ovaj značajan iskorak u brendiranju još jedne domaće autohtone delicije.

Predsjednik Udruge Igor Runtas pojasnio je kako ih u predstojećem periodu čekaju kontrole resornog ministarstva, certificiranje proizvođača, rok eventualne žalbe drugih proizvođača, a nakon toga će Udruga tražiti i zaštitu proizvoda na europskoj razini.

Konferenciji za medije nazočili su, uz članove Udruge Samoborska češnofka, i zamjenici gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i Željko Stanec, koji je istaknuo zadovoljstvo i ponos samoborskim obrtnicima i proizvođačima kada su u pitanju zaštita i prenošenje tradicije, jer se radi o vrhunskim proizvodima našega kraja, onima koji pronose dobar glas o Samoboru već više od stoljeća, što ga čini sve privlačnijim turističkim i gastronomskim odredištem. Stoga će Grad Samobor, rekao je Stanec, osim stalne pomoći tradicijskim obrtima i poduzetnicima, u narednom periodu krenuti prema osnivanju svojevrsnog centra za sve te naše različite čuvare samoborske tradicije, s ciljem njihovog povezivanja i bolje suradnje.

Da samoborski običaji i tradicija ne budu zaboravljeni, brigu vode članice udruge Etno Fletno koje su prezentirale običaje postavljanja stola i posluživanja jela, kao i domaći kukuruzni kruh koji i sam kreće na put zaštite kojim je prošla Rudarska greblica i kojim upravo prolazi Samoborska češnofka. (izvor Grad Samobor)