dana 23.09.2024. godine članovi Udruge Samoborske češnofke, uz potporu Grada Samobora i Zagrebačke županije, uputili su se na studijsko putovanje u Prekomurje u Sloveniju.
Obiđena je tvrtka Kodila u Murskoj Soboti koja se već nekoliko generacija bavi mesnom proizvodnjom. Uz stručno vodstvo Janka Kodile obišli su se si tehnološki procesi proizvodnje i prerade. delikatesa, restoran i poljoprivredno dobro na kojem se proizvodi ekološko povrće koje se plasira kroz trgovinu ili restoran. Ujedno gosp. Janko je predsjednik Društva za promicanje i zaštitu prekmurskih delicija koja okuplja proizvođače kvalitetnih prehrambenih proizvoda u zajedničkom nastojanju da zaštite, poboljšaju kvalitetu i promoviraju prehrambene proizvode tipične za Prekmurje koji je predstavio i europski zaštićene proizvode.
Geografski zaštićena Prekomurska šunka je najprepoznatljivije suhomesnato meso Prekmurja. Stoljetna tradicija i odabrani procesi soljenja, dimljenja, sušenja i zrenja osigurali su da se svinjski but pretvori u pršut karakterističnog mirisa, okusa i kruškolikog oblika. Ovakve šunke ne bi bilo bez prekmurskih ravnica i brežuljaka. Ovaj krajolik nudi povoljne uvjete za sazrijevanje mesa, što pršut pretvara u jedinstveni gastronomski specijalitet. Prekmurska šunka na prvi pogled može izgledati slično pršutu, ali nudi jedinstven osjetilni doživljaj. Njegov miris i okus svojstveni su zrelom suhom mesu, a odlično ih nadopunjuje blaga aroma dima. Riječ je o vrlo cijenjenom gastronomskom specijalitetu koji spada u višu cjenovnu kategoriju. Može se poslužiti na moderan način, u obliku elegantnih tankih ploški, ili se može ponuditi po starom običaju, narezan na centimetar debele ploške. Prekmurska šunka jedan je od vrhunaca gurmanske ponude Prekmurja i utjelovljuje gostoljubivost i velikodušnost ovoga kraja. Zbog svog karakterističnog oblika i tradicionalnog procesa nastanka svrstava se u slovensku kulinarsku posebnost s jasno izraženim priznanjem kulturnoj baštini.
i
tradicijski zaštićena Prekomurska gibanica (Prekmurska gibanica je specijalitet među slasticama koji se svrstava u slovensku nacionalnu kulinarsku deliciju. Ovo staro prekmursko svečano i obredno jelo dobilo je ime po riječi guba (güba) i ustalilo se u kraju uz Muru u davna vremena. U davnini gibanicu je bila posebno prekmursko jelo koje ne smije nedostajati na svadbi, a poslužuje se i radnicima tijekom većeg posla)